søndag 30. januar 2011

Kok med bok: Rotmos - Cook with book: Mashed root vegetables


Etter at jeg begynte med kok med bok-prosjektet, har jeg pålagt meg selv kjøpestopp på kokebokfronten. Det har fungert helt fint, helt til å forrige uke. På et tilbudsbord i stort kjøpesenter lå "Stiansen til hverdags". Ettersom Mannen og jeg har tenkt å lære oss noen nye middagsretter, kunne det jo være greit å lære noen tricks av Bent Stiansen - har er jo tross alt verdensmester - så boka ble innkjøpt og studert.

Since I started the Cook with book-project, I've restricted myself from buying cook books. That hasn't been a problem until last week. On a sales table in a supermarket I found "Stiansen til hverdags". Since the Man and I have been thinking about learning new dinner recipes, learning a trick or two from Bernt Stiansen wouldn't be the dumbest thing to do - he is in fact a world champion. The book was bought and studied.


At det ble rotmos som fikk æren av å være første oppskrift ut, var en tilfeldighet. Jeg har sett både en gønnsakssuppe og en spansk bondeomelett som jeg har svært lyst til å teste ut. Her i huset har vi ganske forskjellig oppfatning av hvordan rotmos, eller kålrotstappe skal lages. Mens jeg er vokst opp med most kålrot, smør og melk, er Mannens variant most kålrot blandet med bechamelsaus tilsatt muskatblomme.

Choosing mashed root vegetables was a coincidence. I've seen both a vegetable soup and a Spanish peasant's omelette I'd really like to try. At our house, we have quite a different opinion about how mashed root vegetables, or mashed Swedish turnip should be made. When I grew up, the mah consisted of Swedish turnip, butter and milk. At the Man's home, they made it with bechamel sauce with mace instead of butter and milk.
 

Bent Stiansens mos ligner mest på min barndoms, men han bruker også gulrot, persillerot og sellerirot. Melka er byttet ut med fløte, og i oppskriften er det spesifisert at det SKAL være Kviteseidsmør, en spesiell type lage på rømme i steden for fløte. (Det smaker for øvrig helt fantastisk!) Denne mosen ble helt nydelig. Kremaktig og luftig konsistens, og den smakte helt perfekt til det salte lammekjøttet. Jeg gleder meg til å prøve nye oppskrifter fra samme bok. Siste kapitlet skal jeg imidlertid overlate til Mannen. Ettersom han er grillsjef, blir det nok sving på grillinga med Stiansens grillspesialiteter :-)

Bent Siansen's mash resembles my childhood's, but he also uses carrot, parsley root and celery root. The milk is substituted with cream, and the recipe atates that it has to be Kviteseidbutter, a special kind of buttermade of sour cream instead of cream. (Btw, it tastes fantastic!) This mash was delicious. Creamy and airy, and tasted fantastic besides the salted lamb meat. I'm looking forward to trying more recipes from the book. The last chapter will be reserved for the Man though. He's chef de barbecue, and I guess Stiansen's barbecue specialities will give a great finishing touch :-)

Inga Helene

1 kommentar:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails