mandag 9. november 2009

Om (pepperkake-)mus og menn - About (gingerbread-)mice and men



I dag skulle det bakes! Jeg har jo tidligere fortalt om førjulstida mi, så hvis det skal bli noe juleforberedelser her i heimen, må det skje denne uka. Tidlig i forrige uke så jeg de nye pepperkakeformene til IKEA på NIB-bloggen. Med 90 mil til nærmeste butikk, gjaldt det å tenke konstruktivt. En etterlysning ble sendt ut blant mine Facebook-venner, og en vennlig sjel i Stavanger forbarmet seg over meg. Fredag lå de i postkassen min, og i dag var det på tide å teste dem.

Today was baking day. I have told you earlier about my pre-Christmas period, so if I'm going to prepare for Christmas, I have to do it this week. Early last week I discovered the new gingerbread cut outs from IKEA. With 900 kilometres to the nearest shop, I had to do some constructive thinking. I asked all my Facebook friends if someone could help, and a sweet soul in Stavanger helped me out. Friday they were in my mailbox, and today it was time to try them.



Bortsett fra i fjor, da jeg og den yngste nevøen min laget pepperkaker av ferdigkjøpt deig, har jeg ikke laget pepperkaker etter at jeg ble voksen. Så hvilken oppskrift skulle man velge? Jeg endte opp med oppskriften på "brunkager" fra novemberutgaven av danske BoligLiv. Hadde litt for lite og kun mørk sirup (og skulle gjerne visst om noen som vet hvordan man måler opp 1,5 dl sirup og får det ut av målet uten å søle ut hele kjøkkenet :-D) og deigen ble litt for tørr.  Spedde med litt melk så den hang sammen.

Except from last year, when my youngest nephew and I made gingerbreadmen from bought dough, I've never made this kind after I grew up. So which recipe was I to choose? I finally picked the recipe for "brown cakes" from the November issue of Danish BoligLiv. Had to little syrup and only treacle (and I should really like to know if someone knows how to measure 1,5 dl and get it out of the measure without spilling all over the kitchen :-D) and the dough became a bit too dry. Added some milk in the end



Det nye settet med former inneholdt både reinsdyr, vott, sokk, juletre og en nisse, men eg hadde lyst til å ha med noen tradisjonelle former også. Stevde litt med å få de over på brettet uten at de endret form. Noen som har et triks?

The new set of cut outs has a reindeer, mitten, sock, christmas tree and a santa, but I wanted to include some traditional cut outs as well. I was struggling a bit to move the cakes from the baking table and to the plate. Anyone who can share a tip?



Musikeren i meg synes det er stas med noen spiselige noter også. Her har jeg pyntet med melis.

The musician in me thinks it's nice with some eatable notes as well. Here I have decorated with frosting 



Sammenlignet med bladet ser det slettes ikke verst ut. Foreløpig er ikke så mange av de "nye" kakene dekorert. Som sagt strevde jeg litt med deigen, men det var nok min egen skyld. Oppskrifta sa at man kan godt la deigen hvile et døgn, men hvem har tid til slikt? Og så var det det med nok sirup da. Kakene smakte i hvert fall alldeles utmerket :-)

Compared to the pictures in the magazine, they look quite alright. For now, only a few of the "new" cakes have gotten frosting. As I said earlier I struggled a bit with the dough, but I was my own fault. The recipe said that the dought could rest for 24 hours, but who has time for that? And it's also ok to use enough syrup, I guess. The taste was excellent anyhow :-)

Inga Helene



4 kommentarer:

  1. Heihei!Tusen takk for kommentar hos meg!:)Får ta meg en tur på Bohus og se om jeg finner et englespill!:)
    KJenner til det med ha Ikea langt vekke, finner stadig ting jeg skulle hatt. Og gjerne store ting, så kan nesten ikke få folk til å sende slikt!Kanskje en gang i fremtiden blir det ikea-tur og da har jeg en laaang liste!:)
    Ha en fin kveld!

    SvarSlett
  2. Hmm de kakeformene så jo fine ut, mulig det må bli en ikea tur på meg snart. Heldigvis ikke alt for langt unna.. ca 20 min i bil. Jeg pleier kjøpe deigen på ikea også jeg, de har en utrolig god peppekake deig der som er veldig populær.

    SvarSlett
  3. Så deilig dette ser ut. De første pepperkakene smaker da riktig så godt. Kos deg videre i førjulstida ;-)

    SvarSlett
  4. Så fine pepperkaker!! :) Nydelige bilder! Fin blogg du har i det store og hele! Har valgt å legge Arctic Strawberries inn i bloggrollen i venstremargen på Glassveranda i dag :)

    Ha en riktig fin helg! Tror jammen jeg må prøve å bake disse her i helgen. Pepperkaker som bakes nå, holder de seg fine til jul i en lufttett kakeboks mon tro? Jeg tror det... :)

    Klem, Ann,
    Interiørbloggen Glassveranda.

    SvarSlett

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails