søndag 27. mars 2011

Kok med Bok: Bœuf Borguignon - Cook with book: Bœuf Bourguignon







Jeg har verdens beste jobb. Å være profesjonell musiker var en drøm som gikk i oppfyllelse for nesten tjuefem år siden. Det er ingen enkel jobb, det stilles store krav til perfeksjon og du må være på ditt aller beste hver gang du går på scenen. Som regel er du misfornøyd når du går av scenen. Det ene løpet gikk ikke bra, du kunne ha frasert annerledes på det stedet der du hadde solo og intonasjonen var helt grusom på den ene akkorden. Men fremdeles finnes det ingenting som slår følelsen av å få applaus fra et entusiastisk publikum.

I have the world's best job. Being a professional musician was a dream come true nearly twenty-five years ago. It's not an easy job, the demand for perfection is enourmous, and you have to be perfect every time you enter the stage. Usually you're not satisied when you go off the stage. That one passage didn't go as well as you hoped, you could have done a different phrasing on the solo and the intonation was horrific on that specific chord. But still there's nothing that beats the applause received from an enthousiastic audience.


Så hva har jobben min med Kok med bok-prosjektet? Jo, innimellom føler jeg meg akkurat som Julie Powell i filmen Julie & Julia. Som jeg har nevnt tidligere, er det perioder hvor jeg får lønn, men ikke får spille konserter. En slik periode er vi inne i nå. Riktignok skal vi spille to konserter til uka, men etter det er det et langt opphold. Julie hadde en utrolig kjedelig kontorjobb, men skapte mening i sitt liv ved å koke seg gjennom Julia Childs kokebok, 'Mastering the Art of French Cooking' og deretter blogge om det. Bloggen hennes ble så populær at hun ga ut bok, og boken ble en prisbelønt film.

So what is the connection between my job and the Cook with Book-project? You see, sometimes I feel just like Julie Powell in the movie Julie & Julia. As I've mentioned earlier there are periods where I get paid, but there isn't money to play concerts. Right now we're have a period like that. I'm going to play two concerts next week though, but after that there's a long break. Julie had a terribly boring office job, but created meaning in her life working through Julia Child's book 'Mastering the Art of French Cooking' and blogging about it. Her blog became so popular that she published a book, and the book became an award-winning movie.




En av de rettene som Julie laget i filmen er Bœuf Bourguignon. I prinsippet er det kjøtt og grønnsaker som kokes leeeeeenge sammen med vin. Og ettersom jobbsituasjonen min er litt kjip for tida, valgte jeg å lete gjennom de ubrukte kokebøkene mine for å finne en passende oppskrift på denne retten. Det fant jeg i denne boken. Oksekjøtt (vårt er Uruguay-import fra frysedisken på OBS - gjett om jeg savner en ordentlig slakter), bacon, grønnsaker, meierismør og solsikkeolje står klar til å bli frest i gryta før vin, buljong og tomatpure slår følge med de første ingrediensene. Deretter skal gryta inn i stekeovnen et par timer.

One of the dishes Julie made is Bœuf Bourguignon. It's actually meat and vegetables boiled for a reaaaaaaaaaally long time together with wine. And since my working situation isn't the best at the moment, I looked through my unused cookbooks to find a suitable recipe for the dish. I found that in this book. Beef (ours, imported from Uruguay, is from the freezer at the supermarket - boy, do I miss a real butcher), bacon, vegetables, butter and sunflower oil is ready to be fried in the casserole before wine, stock and tomato purée accompagny the first ingredients. Afterwards the casserole goes into the oven for several hours.


Slik så det ut etter to timer. Nå er små løk og champignon også på plass. En liten smak avslørte en himmelsk smak og en fantastisk konsistens. Litt tid til i ovnen, så kunne det spises

This is how it looked after two hours. Now small onions and champignons are in the casserole as well. A tiny taste unveiled a fantastic flavour and a great consistency. A few more minutes in the oven, and then it was time to eat.


Til maten delte vi denne vinen, en burgund. Maten var deilig og vinen god. Jeg innser at jeg er priviligert, tross alt. Jeg slipper å bekymre meg for om lønna kommer inn på kontoen, og jeg kan unne meg god mat på en helt vanlig søndag. 

With the meal, we shared this wine, a Burgundy. The food was delicious and the wine was good. And I see that I'm privileged. I do not have to worry about the paycheck every month, and  I can afford a nice meal on an ordinary Sunday. 

Inga Helene

PS
Les om Kok med bok her

Read about Cook with book here
DS

2 kommentarer:

  1. Julia and Julia was such a good story and movie. Glad you are feeling it. The dinner looks delicious. I always look forward to your posts and am hoping for more as a result of your work "hiatus". Your perfectionism shows through in all your work!

    SvarSlett
  2. Oh and BTW - Doesn't "The World's Best Cake" come from your region in Norway?

    SvarSlett

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails